Merken

Totem, een echte “Soul Mover”

Totem luidsprekers zijn anders.

Zijn ze beter? Tja, in ieder geval zijn ze anders. En wel zo anders dat velen die ze door de jaren heen gekocht hebben er nog steeds naar luisteren. Als je een Totem langere tijd beluisterd hebt dan is een andere weergever niet snel een betere. Dat komt omdat een Totem luidspreker je weet te brengen naar de kern van muziek. En alle soorten muziek, compromisloos, van heavy metal tot fijnzinnig klassiek. Dat is de absolute meerwaarde van een Totem luidspreker.

Een Totem luidspreker weet ook aan zichzelf voorbij te gaan. Ze verdwijnen als het ware. En zo gebeurt het dat je je één kunt voelen met de muziek, mee kunt gaan met de verroering die muziek met zich mee brengt. Je kunt deel uitmaken van de unieke vorm van communicatie die muziek is. Wat voor muziek dan ook. En dat is een echte “Soul Mover”.

 

Merken_TOTEM

Merken_REGA

Rega, een heel slim en eigenwijs bedrijf

Rega is echt. Wat ze ook maken. Of het nu een draaitafel, een kabeltje , een elementje of een versterker is. Alles komt uit eigen huis en wordt door Rega ontwikkeld en geproduceerd. In Engeland en nergens anders! Dat zegt nog niets over de weergave. Alhoewel. Apparatuur uit Engeland staat veelal garant voor muzikaliteit. Maar vele merken zijn de afgelopen decennia in andere handen gekomen. Investeerders zo gezegd. En met de investeerders verdween vaak de ziel uit de firma. Het economisch resultaat was leidend voorwerp en niet de muzikaliteit van het apparaat. Zo niet bij Rega. Roy Gandy, oprichter van Rega, is nog steeds “in charge” en dat is te merken. Met zijn vaste ploeg ontwikkelaars maken ze ongelofelijk mooie en fenomenaal klinkende producten die elk hun prijs vele malen waard zijn. Ben je op zoek naar een 100% eerlijk product waarbij muzikale betrokkenheid voorop staat dan moet je Rega niet voorbij laten gaan!

Heed, buizengeluid zonder buizen

De historie van Heed gaat ver terug. Geestelijk vader is Richard Hay (1944-2012). In de jaren 60-70 is de opkomst van de transistor versterker niet te stuiten. Deze was sneller en goedkoper te produceren. Maar of ie ook beter muziek weer gaf? Richard Hay vond van niet maar hij bekeek wel de mogelijkheden met de transistor. Ingegeven door interpretatie van het verschil in gedrag tussen een buizenversterker en een transistor versterker. Het klankmatige verschil zat hem in het feit dat een buizenschakeling de harmonische opbouw van het signaal niet verknipt en een de conventionele schakeling met een transistor wel.  Dus bedacht ie een transistor versterker met een buizenschakeling. Uiteindelijk word het ontwerp van Richard Hay door Heed uit Hongarije toegepast. Tot vlak voor zijn dood heeft Richard Hay zich nog steeds ingelaten met het fijntunen van zijn ontwikkeling. Het resultaat? Apparatuur met die in staat is om heel veel microdetail weer te geven. Dit geeft meer ruimte, een beter uitsterfgedrag en uiteraard meer authentieke informatie. Kortom, meer realiteitszin!

Merken_HEED

Cambridge Audio, helemaal van deze tijd

Het merk bestaat al even maar heeft wel wat veranderingen ondergaan de afgelopen jaren.  De complete engineering afdeling zit in Engeland en daar zit gelukkig een flinke doses authentieke eigenwijsheid in. Met de muziek in het achterhoofd en een scherpe kijk op prij/prestatie ontwikkelen ze er goede producten die gesitueerd zijn in de brede  middenklasse. De verschillende componenten worden steevast goed getest in de wereldwijde media en dat is een flinke prestatie. De Range bevat DAc’s, stereo versterkers, streamers , Home Cinema Receivers, CD spelers enz. Goed en strak in de prijs! Cambridge audio kijkt heel goed naar de wensen van de huidige consument en bied werkende oplossingen waarbij genieten van muziek en filmgeluid nooit uit het oog verloren gaat

Sumiko, een klasse in elementen

Vele jaren geleden noemde Stereophile uit Amerika de Sumiko Blue Point Special “a bargain”. Niet omdat ie heel erg goedkoop is maar vanwege de geweldige prestatie voor het bedrag dat je er voor moet betalen. Het grote voordeel is dat dit element, evenals zijn grotere broer de Blackbird, een high output element is en als zodanig niet een extra MC pre pre nodig heeft. Het mooie van een Sumiko element is de compromisloosheid. Klassiek , Jazz, Rock en Pop. Alles wordt met dezelfde overtuigingskracht weergegeven. Klasse!

Okki Nokki, cleans vinyl

Ik ben altijd platen blijven kopen en draaien. In de tijd dat vele de platen bij het grof vuil zette heb ik een interessante collectie verzameld. Klassiek, Pop, Jazz, van alles en nog wat. Vooral klassieke en Jazz opnames uit de 60 er jaren zijn erg fraai. Maar heel vaak zijn deze platen vies, erg vies. Zeker als ze destijds met een vloeistof zijn afgespeeld (buisje met vloeistof via borsteltje op plaat) dan knetteren ze de naald uit de groef, bij wijze van spreken. Veelal zit dit vuil op de bodem van de groef aangekoekt. Als dit met een goed reinigingsmiddel én een goede reiniger gewassen wordt ben je van de ellende af. Waarom is dan de Okki  Nokki zo’n goede keuze? Hij is betaalbaar en oer degelijk. Ik heb er gehad van 4x de prijs die vanbinnen letterlijk wegsmolten. Een andere werkte als een tank maar daar kreeg ik weer bijna een gehoorbeschadiging van. Kortom, heb je een aardige collectie en wil je daar maximaal van genieten dan is dit een dikke aanrader.

Quality Service, reinigt tot op de bodem, smeert ieder lagertje

Grappig dat iemand iets ontwikkeld om onder andere vet van een plaat te verwijderen en daarnaast een smeermiddel maakt om lagering van draaitafels zo goed mogelijk te laten werken. Ik heb reeds vele jaren platen gereinigd. Voorheen maakte ik zelf een reinigingsmiddel  wat doorgaans beter werkte dan het spul wat te koop was en is. Totdat ik met het reinigingsmiddel van Quality Service een paar platen poetste. Het resultaat was verbluffend veel beter. De maker, Laurens Ouweltjes, legde mij toen uit wat het succes is. De belangrijkste reden is dat de oppervlakte spanning heel laag is zodat de vloeistof in de groef gaat. Andere blijven in druppels op de plaat liggen, er zitten drie reiniging componenten in die elk een ander doel hebben. Daarnaast lost het niet vitale bestanddelen op die in het vinyl zitten welke helpen om de naald goed te geleiden. Uiteindelijk houd het vuil heel goed zwevend zodat het met vloeistof en al verwijdert kan worden. Zo is ook bij de ontwikkeling van het smeermiddel heel goed naar het doel gekeken. Daar is het smeermiddel voor geoptimaliseerd en de grap is dat je het gewoon hoort als je een draaitafel er mee uitrust.

Audio Quest, maakt verbinding

Audio Quest heeft een heel assortiment aan kabels. HDMI, analoog, Digitaal coax of optisch. Noem maar op of het zit in het assortiment. En kabels zijn werkelijk belangrijk. Zie het als een component. Het kan je systeem vooruit helpen maar ook achteruit als je het verkeerde toepast. Audio Quest steekt goed in elkaar. Betaal je meer dan krijg je ook beter. De opmerking dat betere kabels voor digitale overdracht onzin zijn  om dat het toch maar om nullen en enen gaat, is regelrechte voor de prullenbak bestemd. Het maakt wel degelijk uit! Het nauwkeurig bepalen van je bekabeling in je systeem heeft absoluut een meerwaarde.

Accessoires

Producten om je platen te onderhouden, de weergave te verbeteren en dergelijke zijn onontbeerlijk. Bespaar er liefst niet op. Veel geld kosten nuttige dingen niet en het voorkomt aan de ene kant slijtage en aan de andere kant verbeterd het de weergave dus gelijk ook het luister plezier. We selecteren accessoires op hun toegevoegde waarde. Onzin kom je niet tegen. Alles kunnen we weerleggen onderbouwen.

Merken_GRADO

Grado, de juiste noot op je hoofd

Grado is prachtig. Een eeuwenoud spartaans ontwerp. Puur functioneel en precies goed voor wat het moet zijn. en nu heb ik het over de hoofdtelefoons. Geen fancy ontwerp en daardoor misschien toch wel. Maar de werkelijke charme zit hem precies waar je hem voor koopt. In de geluidsweergave. Het instapmodel, de SR60i is al een genot om muziek mee te beluisteren. Hij zit lekker op je hoofd en heeft een zeer aangenaam natuurlijk klankbeeld. Wat je ook afspeelt. De euro’s die je voor Grado betaald zitten ook echt in de geluidskwaliteit.  Tegenwoordig hebben ze die kwaliteit ook voor in je oor dus ook tijdens het sporten kun je blijven genieten van je favoriete muziek in een ongekende weergavekwaliteit!

Graham Slee, ongekend correct

Lang geleden leerde ik dat er verschil is in de RIAA van verschillende platen maatschappijen van persingen voor 1954. Wat is de RIAA correctie? Op een plaat staan de lage tonen zachter ten opzichte van de midden en hoge tonen. Zo is er meer ruimte op de plaat. Daarnaast reduceert het de beweging van de naald en voorkomt het ongewenst gedrag. Dat betekend wel dat deze gecorrigeerd moet worden en dat is de RIAA correctie. Die zit dus altijd in een phono voorversterker. Voor 1954 hadden de platenmaatschappijen ieder hun eigen curve. Graham Slee maakte een phono voorversterker waarbij je door middel van schakelaartjes de correctie per maatschappij in kunt stellen.  Als je dat maakt dan weet je waar je mee bezig bent dacht ik. En dus bestelde ik de MC pre amp en de voorversterker met schakelaartjes. Geloof me, ik was reeds iets gewend maar de manier waarop de Pre amps van Graham Slee de muziek mijn kamer mee vulde was werkelijk opzienbarend. En zo is voor mij bewezen dat nauwkeurigheid in deze correctie cruciaal is!

Merken_Graham_Slee

[blank_spacer height=”40px” width=”1/1″ el_position=”first last”] [divider type=”thin” text=”Go to top” full_width=”yes” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Klassieke tweedehands platen, laat ze weer draaien

Ik ben begonnen om een assortiment tweedehands platen neer te zetten voor de verkoop. Al vele jaren hebben mijn vrouw en ik speciale interesse in de oudere opnames en uitvoeringen. We zijn verheugd een mooie collectie te hebben staan. Deze platen worden zorgvuldig beoordeeld en beluisterd wanneer er twijfels zijn. We poetsen ze en de meeste krijgen een nieuwe binnen hoes. Zo heb ik een fraaie kwaliteit waar de nieuwe eigenaar volop van kan genieten. Kom maar eens snuffelen in mijn platenbak die regelmatig aangevuld wordt. Er staan werkelijk bijzondere werken ik op vinyl geperst door Decca, EMI, Philips, Deutsche Grammophon, RCA, Capital enz. Interessant dik oud vinyl. Ook heb ik veel Boxen met complete werken en opera’s. Geweldig leuk! Daarnaast prettig geprijsd!

Kennis, dat brengt je verder

Ik schrijf vaak over audio gerelateerde onderwerpen. Dat vind ik leuk om te doen. Maar ik probeer de liefhebber ook iets bij te brengen. Er wordt namelijk verschrikkelijk veel onzin uitgekraamd. Dat is altijd al zo geweest. Nu, met internet in ieder huis, kun je een zee aan informatie krijgen. Op blogs, speciale sites, op fora. Dat is erg leuk en er staan goede tips en ervaringen in beschreven. Een overgroot deel bevat ook klinkklare onzin die klakkeloos voor waar aangenomen wordt en ook weer over genomen en verspreid. Veel van die onzin komt uit de “gespecialiseerde” markt zelf. Waarschijnlijk heb je op auto fora en vishobby fora info met onzin in dezelfde strekking maar daar houd ik me niet me bezig. Het probleem van audio apparatuur is dat het vaak erg subjectief is. Tegenwoordig klinkt iets al snel goed. Een mooi verhaal er bij en de klant is snel getriggerd. Ook doet de veelheid aan technische snufjes geen goed aan duidelijkheid in keuze maken. Veelal wordt een “nieuwe techniek” gelijk als beter ervaren. Dat hangt sterk af wat je behoefte is!

Lees meer bij Verhalen en know-how