Gewijzigde openingstijden: vrijdag 11.00-18.00 uur en zaterdag 10.00-17.00 uur. Bel even van te voren of stuur een mailtje.

Geluid

Goed geluid of te wel goede weergave van geluid is geen toeval. Het is een combinatie van eigenschappen en factoren die er voor zorgen dat de juiste energie opgewekt wordt. Dat is een hele koude beschrijving voor iets dat juist emotie op moet roepen. Want muziek weergave beleven is emotie. Of het nu om klassieke muziek gaat of om heavy metal.

Vaak wordt gezegd dat audio apparatuur kiezen een kwestie van smaak is. Zo dacht ik er vroeger ook over. Door mijn jarenlange ervaring met heel veel merken, goedkoop en ongelofelijk duur, heb ik deze mening toch bijgesteld. Ik heb nogal wat kostbare apparatuur beluisterd die geweldig teleur stelde. Daarentegen is er ook apparatuur die prima betaalbaar is, maar geweldig overtuigend muziek reproduceert. Waar ligt dit dan aan? Het begint bij het origineel. Waarom klinkt een instrument zoals die klinkt? Die energie die door dat instrument opgewekt wordt moet zo veel mogelijk in tact gehouden worden. Hoe beter dat lukt, des te groter de realiteitszin thuis via de muziek installatie wordt. En dat is waar het om gaat. Realiteitszin. Dat je de zelfde ervaring krijgt als wanneer je in een concertzaal zit is niet na te bootsen. Om heel veel redenen niet al was het maar de invloed die de mevrouw of mijnheer naast U met een lekker geurtje op. Wel is het mogelijk om in uw beleving naar een concert te zitten luisteren.

Het is mij gebleken dat een beperkt aantal merken in staat is deze oorspronkelijk opgenomen energie weer op te wekken. Soms is het zo dat het bij een merk alleen lukt als je componenten van alleen datzelfde merk aansluit. Dan is er duidelijk in de reeks van componenten gecompenseerd. Dat geeft niets als het resultaat maar goed is. Ook heb ik ervaren dat wanneer een fabrikant door heeft hoe die iets moet maken om die energie correct te hebben dat ie dat in alles wat hij produceert voor elkaar heeft. Veel merken teren op toevalstreffers. Kunnen het alleen niet reproduceren in andere producten. Dus versterker x klinkt eigenlijk beter dan duurder broertje xx. Dat fenomeen is geen uitzondering. Een producent die het goed doet laat voor iedere euro die je meer besteed een duidelijke verbetering horen.

Is meten zeker weten? Vaak wel alleen in de audio gaat die vlieger niet helemaal op. Ons gehoor interpreteert muziek nu eenmaal anders dan een meetapparaat. Daarnaast zijn wij gevoelig voor zaken die niet eens meetbaar zijn. Daar ligt dan ook het probleem. Er komt altijd een stukje lijfelijke waarneming bij kijken en dan komt het weer op vakmanschap aan.  De wereld van de audio zit vol met technici. Die gaan alleen van meetgegevens uit. Dat is een waarheid want dat krijg je op papier en kun je er bij een andere techneut mee bewijzen dat het klopt. Alleen de droge theorie sluit vaak niet aan bij wat wij klankmatig waarnemen.
Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste combinatie te maken in relatie tot de akoestiek. Deze kan een in principe prachtige installatie degraderen tot een transistor radio. Daar komt ook vakmanschap bij kijken. Plaatsing van de luidsprekers kan de weergave maken of breken. Daar geld ook dat vakmanschap meesterschap is!