De winkel is definitief gesloten

Bij La Scala draait het om de muziek en de klant

Als je Maarten Teijens gezellige luisterruimte in zijn stijlvolle Tilburgse muziekzaak binnenstapt, is het net of je even een bakkie komt doen bij een vriend. De comfortabele Engelse bank zet de huiselijke toon en Maartens gastvrije en innemende gedrevenheid doet de rest. In La Scala draait het om de muziek, maar vooral om de klant. Kom daar nog maar eens om, anno 2014!

Liefde voor de muziek
Het was min of meer toeval dat ik bij La Scala en Maarten Teijen terecht kwam. Maar bij een digitale dwaaltocht langs de serieuzere audiomazen van het internet, duikt hij regelmatig op als de enthousiaste, bevlogen geluidsgoeroe die hij is. Wars van opsmuk en zo ‘down to earth’ als twee betonnen vloerspeakers. Bij Maarten geen hautain geneuzel over audiofiele ditjes en datjes, maar een ‘Scala’ aan vakkennis waarop elke muziekliefhebber kan bouwen. En bovenal: liefde voor de muziek en dan pas voor de techniek. Kortom: ik wist waar ik zijn moest voor een nieuwe platenspeler.

De oude Dual
Mijn oude Dual draaitafel had in zijn beste dagen heel behoorlijk geklonken. Maar de beproefde Duitse degelijkheid liet het uiteindelijk afweten. De platenspeler kampte sinds jaar en dag met opstartproblemen en de laatste maanden liet één van de kanalen het regelmatig afweten. Geen ramp, want die Dual, ach, die stond er meestal maar een beetje bij. Ik draaide immers altijd cd’s en slechts af en toe kwam er nog een lp uit vervlogen tijden uit zijn verbleekte hoes. Maar toch, het was vakantie, ik had de tijd en het moest er toch maar eens van komen: nieuwe hardware voor het oude vinyl.

Rega
Voordat ik La Scala bezocht, had ik me een beetje georiënteerd. Zo was me de merknaam Rega opgevallen en ik las dat de Rega platenspelers een uitstekende reputatie hebben onder liefhebbers die vooral de uitmuntende muzikale prestaties roemen. Bovendien zag de Rega RP3 er ook nog eens gelikt uit in een moderne witte jas dus ja, dat leek me wel wat.

Kiezen en keuren
Maarten kon het alleen maar eens zijn met mijn voorkeur. Maar als ik nou dacht dat het daarmee ‘inpakken en wegwezen’ was, dan kwam ik bedrogen uit. Nee, eerst maar eens kijken, luisteren en begrijpen waarom dit zo’n briljante draaitafel is. En voordat ik het wist, zaten we in een boeiend en geanimeerd gesprek muzikale en andere ervaringen uit te wisselen. Via de muziek kwamen we zelfs bij de vrijmetselarij, de Katharen en tempeliers uit. Ik zei het al: het is als een bakkie doen bij een ouwe vriend.

Een muzikale wereld gaat open
Een dag na aanschaf belt Maarten al weer: ‘Harald, hij staat voor je klaar’. Het klinkt enthousiast en dat verhoogt de voorpret. Verdorie, ik merk dat ik er echt zin in krijg. Trots laat Maarten me de speler zien. Hij heeft hem helemaal afgesteld en ik kan hem zo ‘klaar voor gebruik’ op de achterbank van mijn oude Toyota zetten. Voorzichtig rijd ik naar huis, sluit de platenspeler aan op mijn Denon PMA 2000R versterker en vis – de voor de gelegenheid op vinyl gekochte – ‘Pale Communion’ van Opeth uit de prachtige hoes. En eerlijk is eerlijk: ik weet niet wat ik hoor door de B&W CDM speakers! Een muzikale wereld gaat voor me open. Is dit vinyl?

Wauw!
Ja, dit is vinyl. Jandorie, wat een geluid! Moddervet en glashelder stromen Opeth’s heldere, complexe klanktapijten mijn huiskamer binnen. Wat een dynamiek, wat een diepte en wat een ruimtelijke klank! Wat nou cd’s? Dit is je ware! Hier lust ik meer van. In hoog tempo begin ik mijn oude platenkast leeg te scheppen. Van het gecroon van Frank Sinatra tot het gekreun van Donna Summer en van de snerpende gitaarsolo’s van Iron Maidens ‘Number of the beast’ tot het barokke pianospel in het wonderschone ‘In my life’ van de Beatles: het klinkt allemaal even geweldig, sprankelend en helder. Glashelder. Ik ontdek en herontdek de verborgen schoonheid van mijn brede platencollectie van uitersten, illustratief voor mijn schizofrene muzieksmaak. Het is een belevenis als een hallucinerende luistertrip waar ik geen genoeg van krijg.

Maarten, bedankt!
Het is ongelofelijk wat een muzikale schoonheid de Rega RP3 aan de groeven van mijn lang vergeten klassiekers weet te ontlokken. Dat had ik niet verwacht. En ik had zeker niet verwacht dat het geluid van de zwarte lp daadwerkelijk dat van de zilveren cd zou overtreffen. Maar dat doet het! Maarten, bedankt! Je hebt me op hartverwarmende wijze het muzikale licht laten zien en vooral horen. Ik verspreid je boodschap verder. Onder iedereen die ook wil horen.

Harald Beerens, Tilburg