De winkel is definitief gesloten

Een dankbare klant uit Den Bosch

Alle muziekinstallaties kleuren geluid, onafhankelijk van de prijs. En ik heb er wat gehoord, dat kan ik u verzekeren.

Ooit heb ik in Amsterdam, lang geleden, met een aantal genodigden, toen we nog guldens hadden, zitten luisteren naar een installatie van een half miljoen. Enkele mensen hadden kritiek op wat ze hoorden. Ik vond de muziek hemels. Hoe kan het gaan! Los van het feit dat muziekbeleving persoonlijk is: een bedrag van die omvang voor een installatie is absurd voor “de gewone man”. Waar ik er een van ben. Overigens waren de winkelier en zijn medevennoot het met de kritiek eens. Het was een akoestisch probleem, veroorzaakt door de luisterruimte.
Wat een waanzin als je er goed over nadenkt.

We hadden een vriendenclub, meest mannen, een enkele vrouw, van muziekliefhebbers in de zin van luisteren naar goede installaties. Ik heb zelf verschillende installaties gehad in de loop der jaren. Ik ben nu 57. Veel genoten, veel geluisterd, maar helaas ook veel technisch geluisterd. Soms alleen maar. Hoezo genieten van muziek? Mooier, beter, duurder, interlink zus, stroomkabel zo, filtering, ontkoppeling, akoestische beïnvloeding, u bedenkt het maar. Hoor je dat belletje, hoor je die bas? Strak hè. Of kan het nog strakker? En maar blijven zoeken en geld uitgeven.

Jaren later kom ik terecht bij Maarten Teijen, in zijn winkel La Scala in Tilburg.

Ik maak kennis met Totem speakers, in mijn geval de Model One Signature. Met liefde gebouwd door Vince Bruzzese en zijn staf. Bij Maarten geluisterd naar Totem aangestuurd door Rega. Een gelukkig huwelijk! Geen exotische bekabeling, geen ontkoppeling, geen netstroomfiltering, aanzetten en hopla. Muziek! Genieten! Ook genieten van het luisteren naar een man die door jarenlange ervaring en liefde voor zijn producten weet waar hij het over heeft. Die de bouwers in een aantal gevallen zelfs persoonlijk kent.

Ik ben nu de gelukkige bezitter van een prachtige installatie die muziek maakt en niet kleurt. Waar je de beleving en emotie van de muziek ondergaat. Afgelopen met technisch luisteren. Zoektocht ten einde. Doel bereikt. En je hoeft er geen miljonair voor te zijn. Emotie blijkt betaalbaar te zijn!