De winkel is definitief gesloten

Poets de plaat

Subkop

Als je bij Sounds Records binnenloopt hoor je hem vaak al een hoop herrie maken: de Okki Nokki. Of te wel de platenwasmachine. Deze staat er al menig jaartje de meestal zwarte schijf van de allerlei rotzooi te ontdoen. Sommigen vragen zich af of dat allemaal wel zin heeft of dat het met een platendoekje afdoende is.

Ik zal uiteenzetten hoe zinvol het is om te investeren in het één en ander op het gebied van reinigen.

Als de plaat geperst wordt komt er op de plaat een vettig laagje op – zei het zeer dun maar toch. Als de plaat uit de hoes is, wordt hij blootgesteld aan stof en andere zaken in de lucht denk aan rook en vettige zaken. Deze gaan op de plaat zitten en in de groef.

Telkens als je een plaat afspeelt en de naald gaat door de groef dan drukt enerzijds de naald deze viezigheid naar beneden hetgeen onder op de bodem komt en anderzijds koekt het aan de naald. Doordat de naald contact heeft met de plaat en daardoor warm wordt door de wrijving bakt de rommel als het ware er aan.

Dus een plaatje wassen na aankoop heeft gelijk al een positief effect. Stofdelen koeken minder snel aan en het stof verwijderen met een koolstofborsteltje gaat ook effectiever.

Wat zijn de opties om een plaat goed te reinigen. Een Disco Antistat dat is een bad waar je tussen borstels de plaat roteert in een reinigingsvloeistof. De Okki Nokki als wasmachine of andere (duurdere merken) heeft de voorkeur. Hier hoeft de vloeistof met vuil niet af te druipen maar wordt het gelijk af gezogen en dat is het beste.

Het reinigingsmiddel is cruciaal. Er is voor zover ik kan beoordelen en ik heb heel wat spul gebruikt is maar één goede. Deze heeft een hele lage oppervlakte spanning waardoor de vloeistof in de groef komt. andere blijven eigenlijk op de plaat liggen en door borstelen komt het slechts in de groef.

Sommige platen werden vroeger nat afgespeeld en deze moeten vaker gereinigd worden. Eén maal maakt het vuil los maar niet weg dus de ellende is groter dan wanneer er niet gepoetst zou zijn.

Het beste is het om de gepoetste plaat in een antistatische binnenhoes te bewaren. Bij het spelen moet de plaat steeds met een borsteltje afgenomen worden.

De naald moet regelmatig goed gereinigd worden. Dit moet met een goede naaldreiniger en een borsteltje in een beweging van voor naar achter zodat je het geheel niet in het element drukt.