De winkel is definitief gesloten

Streamen, wat is dat nu eigenlijk?

Streamen is het distribueren van muziek en/of video bestanden via een computer netwerk, al dan niet draadloos. Ik beperk me nu maar even tot het streamen van muziek. Streamen van muziek kan dus vanaf je eigen harde schijf, iPad of van een externe aanbieder zoals Spotify , Deezer of Qobuz.

Er wordt mij regelmatig de vraag gesteld of streamen wel dezelfde kwaliteit heeft als het spelen van de originele CD. Wel nu, daar komen we op een interessant punt want de vraag is; wat streamen we nu eigenlijk en waarmee.

Je kunt pas muziek streamen als er ergens, voor het gemak nemen we nu de PC, een bestand opgeslagen is waar muziek in staat. Je neemt je CD, stopt hem in de la en je slaat je CD op. Nu komen er gelijk een paar opties. MP3, FLAC, WAV. Dus dat moet ik maar even uitleggen omdat bij de keuze van het opgeslagen bestand gelijk de uiteindelijke geluidskwaliteit bepaald is! MP3 is ten opzichte van het origineel ongeveer 30% van de informatie die het oorspronkelijk was. Daarnaast heb je nog MP3 varianten waarbij 320Kbps het beste is. Dus simpel gezegd als je een opname hebt van een koor van 100 mensen stuur je er 70 naar huis. Bij een bestand van minder dan 320Kbps zijn de 30 die overgebleven zijn ook nog een beetje verkouden… ik zeg er gelijk bij dat het theoretisch niet helemaal klopt maar het maakt wel inzichtelijk wat er gebeurt en dat het invloed heeft op de geluidskwaliteit. MP3 is bedacht voor het mobiel beluisteren van muziek in een tijd dat geheugen nog niet zo groot was en ook nog veel kostbaarder. Dus op deze manier kun je in relatief weinig geheugen toch een hoop muziek kwijt.

Dus als je thuis op een wat hoogwaardige manier naar muziek wilt luisteren dan is het wenselijk dat je een beter bestand hebt. FLAC of in het geval van Apple AAC valt dan te verkiezen. De informatie wordt gecomprimeerd in en kleiner bestand maar in theorie heb je weer het zelfde als het uitgepakt wordt. Echter als je een WAV file van je CD maakt dan heb je een 1 op1 kopie gemaakt. Vergelijk je de hoeveelheid data van een uitgepakte FLAC met een WAV dan mag dat geen verschil maken. Is dit wel zo dat gaat er iets in je programma, of het apparaat, (uitpakken van FLAC bestand) niet goed. Daarom slaan sommige de bestanden op in WAV. Dit kost wel het meeste aan geheugen.

Meta data als welkome aanvulling

Maar er speelt nog iets anders. Je wilt namelijk ook graag de meta data er bij hebben. Dus de informatie van wat er op de CD staat (hoesje en tekst). Programma’s die voor handen zijn zoeken deze info er bij op het internet. Het kan zijn dat wanneer je WAV als CODEC wilt de meta data niet goed voor handen is. Dus ook hier heb je een compromis.

Dan is er het volgende. De bedienbaarheid van je apparaat is erg belangrijk. Aangezien je niet meer in de la naar een CD zoekt maar op een display selecteert is het erg handig dat een streamer makkelijk en stabiel bedienbaar is. Mede gebruikers is huis zien nogal eens tegen deze nieuwe vorm van muziek beluisteren op. Dan is het nog belangrijker dat een streamer een goede gebruiksinterface heeft.

In die zin kun je dus kiezen voor en product welke een goede gebruiksinterface heeft maar een minder goede DAC. Dat is het deel wat van de nullen en éénen weer een analoog signaal maakt. Wil je dit beter hebben dan zit er meestal wel een digitale uitgang op een streamer en kun je kiezen voor een hoogwaardige externe DAC. Daar ga ik nog een stukje over schrijven.