De winkel is definitief gesloten

Streamen – hoe wordt het beter?

Streamen is dus hot. Internet radio, bestanden van je computer of NAS, Spotify of Deezer. Je kunt een keur aan nieuwe muziek ontdekken. Eerst hebben we kunnen ruiken aan alle mogelijkheden die we in een zeer korte termijn voorhanden hebben gekregen en nu zoeken we gelukkig weer naar kwaliteit. Dat begint dus met een goed muziekbestandje. Geen MP3 maar een FLAC bestand.  En nog mooier een 24 bit, 96 of 192 Khz. bestand.

Hoger weergave niveau

Hoe krijgen we deze stream op een hogere weergave niveau? Ten eerste kun je het beste een bekabeld systeem aanleggen. Dus niet via wifi maar via netwerkbekabeling. Je kunt er voor kiezen om je apparaten te voorzien van betere aansluitkabels op je netwerk. Ook dit heeft klankmatig voordeel. Natuurlijk begint het met het apparaat zelf wat je uitkiest om mee te streamen. Een Airport express is een voorbeeld of een Sonos product.

Je kunt er ook voor kiezen om gelijk een Streamer te kopen met een betere DAC aan boord. Een DAC??…. Jawel, de DAC zorgt er voor dat de nullen een  enen omgezet worden in een analoog signaal. In vergelijk met een CD speler heb je een loopwerk, datgene wat de nullen en enen van je CD leest, en het deel wat die nullen en enen in een analoog signaal vertaald. Die nullen en enen worden nu dus van een andere bron gehaald en niet meer van een CD schijfje maar de rest blijft het zelfde. Een keuze in streamers  maken op basis van klankkwaliteit kan nu dus ook. Integraal met je streamer, of een externe DAC als verbetering op wat je al hebt staan.

DAC’s en nog eens DAC’s

Inmiddels is er een keur aan DAC’s te koop. Voor 80 euro heb je er al één. Maar ook voor € 2.500 en meer is er keuze genoeg. Wat is interessant. Een DAC welke 24 bit 192 Khz om kan zetten heeft wel een voorkeur. Er zijn DAC’s die nog meer aan kunnen maar je moet je af vragen wat de zin er van is. Als ik zie bij klanten wat ze gemiddeld echt af spelen dan zijn het inmiddels, gelukkig, FLAC bestanden van 16 bit 44.1 Khz. Dus van CD kwaliteit. Dus we kunnen heel hard roepen dat die en die DAC geen 24 bit 192 Khz af kan spelen maar daar moet je genuanceerd naar kijken anders zou je jezelf wel eens te kort kunnen doen.

Heel veel jaren geleden zijn er ook CD’s (SACD bijvoorbeeld) en audio DVD’s op de markt gebracht die een hogere resolutie hadden. Dat werd door audiofielen blind gekocht want het had een betere weergavekwaliteit. Ik heb het eens vanuit mijn eigen muziekinteresse bekeken. In verhouding is er nooit veel keuze geweest aan muziek op deze dragers. Dus ik met mijn hele brede muzikale interesse was hooguit geïnteresseerd geweest om een paar CD’s te kopen.  Dan had ik dus een keuze gemaakt op basis van een gegeven welke ik nooit optimaal zou kunnen gebruiken. In de vele vergelijkingen die ik heb gedaan tussen verschillende CD spelers is mij gebleken dat er CD spelers waren (en zijn) die muzikaal gezien vele malen beter waren (en zijn)  dan de prachtige SACD spelers. Dus ook met een hogere resolutie is grotere muzikale beleving niet gegarandeerd.

Nu komen we tot de kern van het verhaal.

Laat je niet gek maken via fora of andere media louter op basis van getallen. Muziekweergave en de bijbehorende beleving bevat een component die niet op papier te duiden is maar in klankmatige vergelijking zeker verschil uit kan maken tussen de éne of de andere. Laat je in die zin in de winkel goed adviseren en luister er eens naar!