De winkel is definitief gesloten

Digitale interlinks; duurder kabeltje onzin?

Occasions-Demo uitverkoop 2019_v2

Subkop

Vaak krijg ik de opmerking dat digitale kabels, optisch, HDMI, coaxiaal, geen invloed hebben. Het gaat slechts om nullen en enen dus dat maakt niet uit. Ook krijg ik regelmatig de vraag wat nu beter is. Coaxiaal of optisch. Mijn antwoord is dat theoretisch coaxiaal beter is omdat er geen omzetting plaats vind zoals bij optisch het geval is. Anderzijds koppel je met een coaxiale kabel twee apparaten aan elkaar hetgeen door potentiaal verschillen in de massa invloed kan hebben. Interessant om eens te vergelijken allemaal.

Afgelopen week had ik speciale demodagen om het verschil te laten horen tussen de diverse digitale interlinks. Ook heb ik het verschil laten horen wanneer je van een harde schijf een 16 bit 44.1 khz. Muziekje afspeelt of hetzelfde maar dan in 24 bit 96 khz. De conclusie van de bezoekers was een duidend waarvan  verslag.

Mijn opstelling was als volgt. Een laptop met als media player JRiver. Een Audiophilleo2 USB/Coax convertor , een Rega DAC, Rega ApolloR , Heed voor en twee mono eindversterkers, Totem Element Ember. Genoeg delicaats om verschillen te kunnen horen.

Eerst liet ik het verschil horen tussen 16/44.1 en 24/96 muziekstukken. Toename aan ruimte en detail was een niet geringe vooruitgang. Ik gebruikte als USB kabel type Carbon en een Diamond met een prijs van respectievelijk € 119,- en €549,-. Was er verschil? Wel over duidelijk kan ik wel zeggen. Ook hier was de toename in precisie groot. Het uitsterfgedrag nam toe. Hoorde je eerst een vleugel in een beperkte ruimte was er opeens een vleugel in een zaal waar te nemen. Ook nam de volledigheid in klankopbouw van de vleugel toe.  Het raken van de hamerkoppen op de snaren was bijvoorbeeld veel realistischer.

Vergelijk van optische kabels was de volgende stap ik had hier voor de Audio Quest Vodka van €169,- en de Diamond van 489,-. Wederom jet zelfde resultaat.  Ik speelde nu een heel orkest. Bij de Vodka was het orkest in verhouding en compleet maar bij de Diamond kreeg je weer veel meer ruimtelijke informatie. Blazers kregen meer rust en een wel bekend scherp randje was compleet verdwenen. Instrumenten kregen veel meer “lucht” hetgeen ook meer rust gaf in het geheel. Je kon als het ware veel dieper de zaal in kijken.

De volgende stap was het meest opmerkelijk. We gingen van de Diamond naar de VDM-1 coax met een prijs van €65,- meteen was voor iedere toehoorder duidelijk dat hier meer potentie in zat. De rust die bij de duurdere optische te horen was zat hier als in. Voor je gevoel klopte het  wel. Het was wel een stuk lomper. Dus daarna een VDM-5 aangesloten met een prijs van €225,-. Deze had rust, ruimte, accuratesse en dynamisch werd het echt een hele stap beter. Eigenlijk beter dan de optische versie.  Wat te verwachten van een nog duurdere genaamd de Eagle Eye van maar liefst €750,-?

Tja, een klant die voornemens is DAC, BioR, en ApolloR te kopen reageerde nogal overtuigend. Even in ogenschouw nemend dat de kabel duurder is dan één van voornoemde componenten was het wel een opzienbarende opmerking. Ik moet het mijn vrouw maar niet vertellen maar met deze kabel is het helemaal af. Het plaatje klopt precies. Geen digitale scherpte, geen randje ergens, een enorme rust gekoppeld aan accuratesse en ritmische correctheid. Dynamisch overtuigend en zeer uitgebalanceerd. Kortom werd de set wel op een veel hoger plan gebracht klankmatig dan je met een dubbel zo dure CD speler zou doen!  Een goede digitale interlink maakt dus wel degelijk wat uit!