De winkel is definitief gesloten

Waarom je de plaat poetst.

Poets de plaat!

Op mijn toonbank staat vaak een platenwasser van Okki Nokki. Dit roept gelijk vragen op bij menig platen liefhebber. Is een borsteltje niet afdoende om je plaat te reinigen?

Ik zal uiteenzetten hoe zinvol het is om te investeren in het één en ander op het gebied van reinigen.

Als de plaat geperst wordt komt er op de plaat een vettig laagje op. Zij het zeer dun maar toch. Als de plaat uit de hoes is wordt hij blootgesteld aan stof en andere zaken in de lucht denk aan rook en vettige zaken. Deze gaan op de plaat zitten en in de groef.

Telkens als je een plaat afspeelt en de naald gaat door de groef dan drukt enerzijds de naald deze viezigheid naar beneden hetgeen onder op de bodem komt en anderzijds koekt het aan de naald. Doordat de naald contact heeft met de plaat en daardoor warm wordt door de wrijving bakt de rommel als het ware er aan.

Dus een plaatje wassen na aankoop heeft gelijk al een positief effect. Stofdelen koeken minder snel aan en het stof verwijderen met een koolstofborsteltje gaat ook effectiever.

Wat zijn de opties om een plaat goed te reinigen. Een Disco Antistat dat is een bad waar je tussen borstels de plaat roteert in een reinigingsvloeistof. De Okki Nokki als wasmachine of andere (duurdere merken) heeft de voorkeur. Hier hoeft de vloeistof met vuil niet af te druipen maar wordt het gelijk af gezogen en dat is het beste.

Het reinigingsmiddel is cruciaal. Er is voor zover ik kan beoordelen en ik heb heel wat spul gebruikt maar één goede. Deze heeft een hele lage oppervlakte spanning waardoor de vloeistof in de groef komt. andere blijven eigenlijk op de plaat liggen en door borstelen komt het slechts in de groef. Daarnaast lossen diverse reinigingsmiddelen toevoegingen aan het vinyl op die zorgen dat de naald met zo min mogelijk wrijving door de groef gaat. Dit is zeker niet gewenst. Koop dus een goede reiniger zoals die van Quality Service!

Sommige platen werden vroeger nat afgespeeld en deze moeten vaker gereinigd worden. Één maal maakt het vuil los maar niet weg dus de ellende is groter dan wanneer er niet gepoetst zou zijn.

Het beste is het om de gepoetste plaat in een antistatische binnenhoes te bewaren. Bij het spelen moet de plaat steeds met een borsteltje afgenomen worden.

De naald moet regelmatig goed gereinigd worden. Dit moet met een goede naaldreiniger en een borsteltje in een beweging van voor naar achter zodat je het geheel niet in het element drukt.

Uiteraard zijn de juiste middelen om goed de plaat te poetsen bij La Scala, Delicatessen in Beeld en Geluid te koop. Ook in de webshop!