De winkel is definitief gesloten

De draaitafel… het draait om het element… onder andere.

Het element is het “blokje” aan het eind van de arm, oftewel het ding waar de naald aan zit. Je snapt dat het element van wezenlijk belang is. Zonder element geen muziek zullen we maar zeggen.

Er zijn hoofdzakelijk twee typen elementen op de markt. Een MM (moving magnet) en een MC (moving coil) element. Het meest kom je een MM element tegen. Bij dit type element beweegt een magneetje tussen spoeltjes. En zoals je misschien bij natuurkunde ooit geleerd hebt wekt dat een stroompje op. (denk anders maar aan de dynamo van een fiets). Dit magneetje zit aan een metalen buisje. Dat kan van aluminium gemaakt zijn maar ook van beryllium bijvoorbeeld. Aan de andere kant van dat buisje zit de naald. Deze naalden hebben verschillende slijpvormen. De essentie van de naald is dat deze diep in de groef van de plaat komt zonder de bodem en het bovenste deel van de groef af te tasten. Bovenin heb je krasjes en onderin zit geen informatie maar ruis. Het buisje moet een zo groot mogelijke stijfheid hebben gekoppeld aan een zo laag mogelijk gewicht. Zo kan er zo veel mogelijk informatie uit de plaat gehaald worden en dus zo veel mogelijk detail gekoppeld aan dynamiek. Gemiddeld is de uitgangsspanning van een MM element 3-5 mV. De prijs loopt zeer uiteen en zo ook de kwaliteit dus ongeveer van een €35 tot vele honderden euro’s.

Een MC element is vaak een stuk kostbaarder. Bij een MC element beweegt er een spoeltje tussen magneten. Dit kan meer detail en dynamiek geven maar het heeft wel een nadeel. De uitgangsspanning van een MC element zit op een 0.25 mV. ook moet er rekening gehouden worden met de afsluit impedantie bij de Phono MC voorversterker. Jawel een MC element moet een extra voorversterking hebben boven op de normale MM versterking. Hoe nauwkeuriger je dit kunt doen des te beter het resultaat. Maar je begrijpt al wel dat dit per definitie in de papieren gaat lopen. Ook is het bij dit type element zo dat de naald niet te vervangen is. Dut naald kapot of versleten, dan een nieuw element. Vaak heeft de fabrikant een coulance regeling wat inhoud dat je een klein bedrag retour krijgt als je het oude element inlevert.

Er is een variant op de MC en dat is een high output MC met een uitgangsspanning van ongeveer 2.5 mV. Deze kun je wel op een normale phono trap aansluiten. De volumeknop zal wel iets verder open moeten staan.

Wat is het verschil? Een MC element is doorgaans verfijnder en laat meer detail horen en kan een groter dynamiek verschil laten horen. Het komt allemaal wel wat preciezer met de versterking ervan en kost dus ook meer. Het is voor alle muzieksoorten een feest om er mee te werken. Het kan zijn dat een MC een beetje te verfijnd wordt en daardoor minder aansprekelijk.

Een MM element gaat makkelijker goed. Een goed MM element weet makkelijk te overtuigen en is minder gevoelig voor storingen. Zeker met pop en rock een betaalbare partner.

0 reacties

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.