De winkel is definitief gesloten

De plaat overwint!

Occasions-Demo uitverkoop 2019_v2

Subkop

Wie had dat gedacht! Bij de introductie van de CD werd de plaat afgeschreven. Dat was in 1983. De eerste Philips CD speler, de CD100, koste 1999 gulden maar binnen het jaar was hij te koop voor 899 gulden en ik had er natuurlijk in ras tempo voor gespaard. Terugkijkend was het een mooi gemaakt product. Zware behuizing en degelijk. De CD kostte een vermogen van 40 gulden en dat was veel geld. Een LP kocht je voor rond de 20 gulden. Beloofd werd dat de CD snel een stuk goedkoper zou worden maar die belofte is destijds niet echt ingelost. De cd bleef een dure jongen. Het aanbod was zeer uitgekiend. Relatief veel Klassiek omdat deze stijl gekocht werd door publiek met een dikkere portemonnee. Om het onder de jongeren te promoten werd er een flinke som betaald aan de Dire Straits doordat Philips de Tour, gekoppeld aan de CD Brothers in Arms, sponsorde.

De CD speelde altijd, zelfs met lichte krassen. Je kon er koffie op gooien en schoon maken en het speelde daarna nog steeds de sterren van de hemel. De CD had veel meer dynamiek ten opzichte van de plaat, geen tikken en gespetter en de klankkwaliteit was vele malen beter. Ik zie Wim Bosboom nog zitten achter zijn bureau in het consumenten programma Kieskeurig waarin hij de LP naar de eeuwige jachtvelden verwenste.

En nu, 30(!) jaar later, lezen we in de digitale krant dat de Free Record Shop is omgevallen. Dé Platenzaak van weleer en kortgeleden waarmee Hans Breukhoven zijn zakken eindeloos vol guldens en euro’s wist vol te scheppen is failliet verklaard. Ik moet even denken dat er nogal wat succesverhalen begonnen zijn met handel die het daglicht niet geheel konden zien. En zo ook de handel van Hans. Hij heeft namelijk een aanzienlijk deel van zijn succes verhaal te danken aan de verkoop van bootleg platen. Dit waren Lp’s met illegale opnames van concerten en dergelijke. Die werden verkocht in witte hoezen waar met de hand op geschreven stond wat er op stond.

Een deel van de teloorgang is te wijten aan het feit dat er zeer veel muziek gekopieerd wordt en ook via internet verspreid word. Veel wordt niet betaald zoals het hoort. Overigens deden we vroeger ook niet anders met de cassettebandjes en de tape’s. Daarnaast is er nu op eenvoudige wijze een “CD” te downloaden terwijl er een gewone gage voor betaald wordt. En zo hoort het natuurlijk ook.

Ik zelf ben altijd mijn platen blijven draaien naast de cd’s. De geluidskwaliteit van de CD is zeker niet beter. Anders, en ik kan hem in de auto ook af spelen. Dat gaat met de plaat iets lastiger. Vooral als de auto in de zon gestaan heeft. Dan is namelijk je plaat krom. Nee, de plaat klinkt eigenlijk veel beter dan een CD. Je moet wel een beetje in je draaitafel willen investeren maar dat hoeft ook geen geweldige partij euro’s te zijn om leuk van plaatjes te genieten.

En nu verdwijnt de CD. Het zal nog even duren maar uiteindelijk is ‘ie weg. En wat blijft? Wat ondervind een gigantische opleving? Jawel de door mij zo geliefde en aanbeden zwarte schijf met groeven! Wie had dat ooit gedacht…..