De winkel is definitief gesloten

Snuffelen, stropen, een zoektocht naar vinyl

Inmiddels is Sounds Records verhuisd naar een pand bij mij aan de overkant. Geweldig leuk vind ik dat! De naam is ook verandert in Diggers Record Store in de kleuren blauw met wit. Jaap heeft zijn best gedaan om er een mooie winkel van te maken en dat is gelukt. Er staat zelfs een heus podium in waarop regelmatig bandjes te bewonderen zullen zijn. Ook heeft Jaap zijn assortiment uitgebreid met een hoop nieuw vinyl tegen zeer scherpe prijzen. En als vanouds heeft Jaap op de tweedehands platen een heel redelijk prijs etiketje zitten. Dat maakt het kopen van platen tot een waar feest!

Voor mij persoonlijk is het gevaarlijk dat Diggers Record Store recht tegen over mij zit. Zonder de zwarte schijf het pand verlaten is bijna een onmogelijke opgave. En ik kom er graag. Ik heb met Jaap al jaren een goede band. Ik verkoop zelfs zijn klassieke platen.

Voor de jeugd is platen kopen een nieuw fenomeen. Een draaitafel dus ook. Draaitafel? Of Pick-up of platenspeler. Ik krijg wel eens een heer op leeftijd en die noemt het nog een grammofoon. Dat is uit de tijd dat er nog een toeter en een slinger aan zat en dat de platen van schellak gemaakt werden. Zwaar, knoerthard en heel breekbaar.

Die nostalgische plaat verdringt momenteel de CD speler. We streamen er op los maar als we echt van muziek willen genieten moeten we een plaatje opzetten. De grap is dat zowel de jeugd als ook de ouderen, die wel opgegroeid zijn met de plaat, het gelijk veel aangenamer vind klinken dan de digitale versie. Tja, ik ben er nooit van overtuigd geweest dat de CD beter was. Laat staan streamen, dan moet je heel wat uit de kast halen.

Draaitafel gescoord, en dan?
Nu dan, als je dan een draaitafel gescoord hebt, om te beginnen misschien een tweedehandsje en beter, een fonkelnieuwe, dan moet er wel wat op komen te liggen. Muziek uitzoeken is een hele belevenis. Vooral als je nog niet zo lang aan het verzamelen bent. Het is helemaal in om platen uit de jaren 70 en 80 te kopen. Heel veel muziek van nu is gejat van artiesten uit de vroegere periode. Als ik de nieuwe hit van Bruno Mars hoor dan kan ik zo een paar vette Disco artiesten uit het verleden noemen. Ga zoeken en bij een goede platenzaak kun je de platen beluisteren. Dus een miskoop zit er niet in. Ook kun je dan zien of de platen er goed uit zien. Flinke krassen kun je beter niet accepteren. Een licht krasje in niet of nauwelijks te horen.

Dus maak een selectie, David Bowie, Joe Cocker, Jimi Hendrix, The Beatles, The Rolling Stones, The Tramps, Kate Bush, Queen, KC and the Sunshine Band, 10CC, enz. het houd niet op. Proef van de originaliteit die die bands veelal hebben en ontdek hoeveel daar nu nog van terug te horen is bij de huidige artiesten. Wat ook leuk is om te ontdekken is het verschil in klank tussen platen uit de 70er jaren en daarna. De invloed van de mogelijkheden en gebruik van effecten  van de studio’s is duidelijk hoorbaar. Ook is het verschil in dynamiek tussen vroeger en nu groter. Nu is het verschil tussen hard en zacht kleiner. De muzikaliteit in de opnames en de eerlijkheid is van de vroegere opnames ook groter.

Veel plezier met het ontdekken!!